A ne afla la volanul mașinii poate fi o ocazie plină de adrenalină pentru mulți dintre noi, însă ce se întâmplă atunci când nu respectăm anumite reguli de circulație și ne lăsăm îndemnați doar de pasiunea pentru șofat? Ei bine, în cazul unor abateri în trafic, organele avizate pot lua măsura suspendării permisului auto.

Din fericire, această măsură nu este permanentă și, în diferite condiții, poți solicita redobândirea permisului chiar mai devreme de finalizarea duratei de reținere.

Cuprins:

  1. Redobândirea permisului auto în România – cadru legal
  2. Perioadele de suspendare a permisului auto 
  3. Redobândirea permisului auto suspendat
  4. Acte necesare pentru redobândirea permisului auto
  5. Reducerea perioadei de suspendare a permisului auto 

Redobândirea permisului auto în România – cadru legal

Procedura de restituire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede procedura de restituire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului. De asemenea, în acest articol pot fi regăsite drepturile și obligațiile șoferului referitoare la redobândirea permisului de conducere, ținând cont de sancțiunea pentru care a fost suspendat permisul.

În România, procesul de redobândire a permisului de conducere după suspendare este reglementat de Legea nr. 203/2020 privind Codul rutier și de normele subsecvente emise de autorități, în special de către Poliția Rutieră. 

Hotărârea de Guvern nr. 182/2020, permite celor care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului auto să depună cerere în acest sens într-o perioadă limită, după cum urmează:

– pentru permisul suspendat fără a fi eliberată o dovadă de circulație, cererea se va depune până în a 30-a zi;
– pentru permisul suspendat cu eliberarea unei dovezi de circulație, cererea se va depune până a 45-a zi.

Prezentarea permisului de conducere la contractarea unui serviciu rent a car este absolut necesară, deci nu vei putea închiria o mașină în absența acestuia. 

Perioadele de suspendare a permisului auto

Suspendarea permisului de conducere este o măsură disciplinară ce poate avea consecințe semnificative pentru șoferi. Motivele pentru care permisul de conducere poate fi suspendat sunt diverse, însă cele mai frecvente sunt legate de încălcarea limitelor de viteză, consumul de alcool sau droguri la volan, provocarea unor accidente grave sau acumularea unui număr excesiv de puncte de penalizare.

Durata perioadei de suspendare a permisului auto este determinată în funcție de gravitatea faptei comise. În conformitate cu legislația rutieră, aceasta poate varia de la câteva luni până la câțiva ani. În cazuri extrem de grave, suspendarea poate fi permanentă. Spre exemplu, în cazul unui accident mortal produs din vina conducătorului auto, acesta poate pierde dreptul de a conduce pe o perioadă de până la zece ani. Astfel, legea țării noastre prevede în prezent trei perioade distincte de suspendare a carnetului de șofer:

1. Suspendarea permisului auto pentru 30 de zile

Are loc atunci când șoferul a acumulat 15 puncte de penalizare acumulate în mai puțin de 6 luni consecutive (după această perioadă, punctele de penalizare expiră). De asemenea, această măsură se impune și în alte condiții, cum ar fi:

– neacordarea de prioritate pietonilor sau celorlalți participanți la trafic;

– depășire neregulamentară; 

– nerespectarea indicațiilor organelor de poliție rutieră. 

2. Suspendarea permisului auto pentru 60 de zile

Măsura se impune în următoarele situații:

 – neacordarea de prioritate sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, în urma acestor fapte rezultând un accident;
– nerespectarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială;
– nerespectarea interdicției de circulare pe un anumit segment de drum;
– circulația pe sens opus (dacă nu este vorba despre executarea manevrei de depășire regulamentară);

3. Suspendarea permisului auto pentru 90 de zile

Totuși, în anumite situații, șoferii au dreptul de a contesta decizia de suspendare a permisului în instanță. Procesul de contestare poate fi complex, iar conducătorii auto ar trebui să se informeze în prealabil despre procedura legală aplicabilă. De exemplu, pot fi necesare dovezi care să contrazică acuzațiile aduse de poliție sau un avocat specializat în dreptul rutier.

În situații izolate, instanța de judecată poate solicita anularea dreptului de a conduce pentru perioade îndelungate (pentru mai multe luni sau chiar ani). 

Dacă ai permisul suspendat și planificasei o vacanță cu familia și prietenii, ai la îndemână o soluție foarte avantajoasă, aceea de închiriere a unui microbuz pe care îl poate conduce o persoană apropiată care deține carnet de șofer categoria D sau poți apela la serviciu nostru de închiriere mașină cu șofer. 

Redobândirea permisului auto suspendat

Termenii redobândirii permisului auto suspendat variază în funcție de circumstanțele specifice ale fiecărui caz. În principiu, putem vorbi de două situații în care șoferul își poate recăpăta acest document important, cu toate drepturile aferent posesiei sale:

1. La expirarea termenului de suspendare

Șoferii care au avut permisul reținut pe o perioadă de 30 de zile își pot redobândi carnetul de conducere la expirarea acesteia, dacă nu s-au săvârșit fapte sau abateri grave. De asemenea, în această categorie intră și cei care nu au solicitat reducerea perioadei de suspendare, procedură despre care vom vorbi mai târziu.

2. În urma susținerii unui test teoretic, la îndeplinirea termenului de suspendare

Conducătorii auto care săvârșesc abateri de circulație considerate grave nu au dreptul de a solicita reducerea perioadei de reținere a permisului și, în plus, vor fi nevoiți să susțină un test teoretic pentru a-și recăpăta documentul. Printre abaterile la care facem referire în acest caz se numără:

– acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data suspendării permisului de conducere;
– conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta se încadrează la infracțiune;
– producerea unui accident soldat cu pagube materiale, cauzat de conducerea sub influența consumului de băuturi alcoolice;
– trecerea la nivel de cale ferată, când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele vizuale și acustice de avertizare sunt în funcțiune.

Ți-ai recăpătat dreptul de a conduce? Poți celebra acest moment printr-o experiență inedită, oferită de închirierea unei mașini electrice din flota noastră! 

Acte necesare pentru redobândirea permisului auto

Dacă permisul a fost reținut pentru 60 sau 90 de zile, șoferii pot solicita susținerea examenului teoretic în vederea reducerii perioadei de suspendare a carnetului auto. Important de menționat este că doar șoferii care au minim un an experiență, dar și cei care nu au mai beneficiat de această reducere în ultimii 3 ani pot face demersurile necesare pentru a solicita acest drept.

Susținerea examenului teoretic (care cuprinde 15 întrebări și impune 13 răspunsuri corecte pentru a i promovat) se face în primele 30 de zile de la data intrării în vigoare a suspendării dreptului de a șofa și are loc în reședința de județ în care a fost emis permisul. De asemenea, actele necesare pentru redobândirea permisului se trimit și se prelucrează pe raza IPJ-ului în care s-a săvârșit fapta în urma căreia s-a dispus la suspendarea dreptului de a conduce.

Iată care sunt documentele de care ai nevoie pentru redobândirea permisului auto:

– copie față/verso după dovada de conducere;
– copia cărții de identitate;
– dovada plății pentru amenda primită;
– cerere-tip pentru reducerea perioadei de suspendare.

Reducerea perioadei de suspendare a permisului auto

Reducerea perioadei de suspendare a permisului are loc doar la cererea șoferului vizat și se poate face doar în cazul anumitor abateri, cum ar fi:

– încălcarea culorii roșii a semaforului;
– încălcarea priorității de trecere;
– nerespectarea regulilor referitoare la trecerea unei coloane oficiale;
– circulația ilegală pe contrasens;
– conducerea sub influența alcoolului (dacă fapta nu se încadrează la infracțiune);
– nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum;

De asemenea, dacă permisul a fost suspendat din cauza încălcării limitei de viteză cu maxim 50 de km/h, iar viteza cu care șoferul a circulat cu a fost mai mare de 70 de km/h, conducătorul auto are dreptul legal de a solicita scurtarea duratei de reținere a permisului. Același lucru este valabil și în situația în care viteza de deplasare a fost mai mare de 70 km/h, iar conducătorul auto nu a mai fost sancționat în ultimele 12 luni pentru o abatere similară. 

Este important de menționat că respectarea perioadei de suspendare este absolut obligatorie. Orice încercare de a conduce în timpul acestei perioade poate duce la prelungirea suspendării și la aplicarea altor sancțiuni.

Suspendarea permisului auto este o situație pe care nimeni nu o dorește, iar cunoașterea și respectarea regulilor de circulație pot contribui semnificativ la evitarea acesteia, la fel și conducerea prudentă.